Svanemerket sertifisering i byggebransjen

Bærekraft er en av de mest presserende problemene i byggebransjen. Dette betyr også at etterspørselen etter grønne og mer bærekraftige bygg øker. Det er nettopp her Svanemerket har blitt et slags grønt stempel i en ellers grå bransje.

Men hva betyr det egentlig når en bygning kan skilte med den lille hvite svanen på grønn bakgrunn?

Etter hvert som klimakrisen forverres og kravene til bærekraftig konstruksjon vokser, har ett spesielt grønt merke fått solid fotfeste i den nordiske byggebransjen. Dette handler om Svanemerket. For bedrifter handler det ikke lenger bare om å ville være grønne, men også om å kunne dokumentere det – og det kan de gjøre med Svanemerket. Det er en sertifisering som stiller strenge krav til hele byggets livssyklus med mål om å redusere den samlede miljø- og klimabelastningen. Ønsker du å lære mer om Svanemerket konstruksjon, er det god grunn til å lese med her.

 

Hva er et svanemerket bygg?

Siden 1989 har Svanemerket fungert som en slags grønn veileder for både forbrukere og bedrifter. Det er det offisielle nordiske miljømerket – og en av verdens mest ambisiøse sertifiseringer. Bak merket ligger et bredt spekter av krav til miljø, helse og ressursforbruk som må oppfylles for å oppnå sertifisering. Et bredt spekter av produkter og tjenester kan sertifiseres med Svanemerket – fra rengjøringsprodukter og møbler til hoteller og derfor også konstruksjoner.

Og det er med god grunn. Byggebransjen kan ikke akkurat skryte av å være en klimadarling – men nettopp derfor har bransjen også et enormt grønt potensial. Uansett om det gjelder nybygg eller oppgradering av eksisterende konstruksjoner, kan Svanemerket være et kraftig verktøy å jobbe med dersom du ønsker å bidra til en grønnere industri. Både nybygg, renovering og bygningsdrift kan oppnå sertifisering.

Når en bygning oppnår Svanemerket, er det et kvalitetsstempel som dekker hele byggets livssyklus – fra konstruksjon og materialvalg til drift og senere riving. Det stilles strenge krav til blant annet lavt energiforbruk, godt inneklima og dokumentert lav miljøbelastning. Kravene oppdateres fortløpende slik at merket hele tiden reflekterer den nyeste kunnskapen og de høyeste standardene. I tillegg gjennomføres det både dokumentasjonskontroller og stikkprøver på byggeplasser for å sikre at virkeligheten stemmer overens med dokumentene.

Agendaen med Svanemerket konstruksjon er å redusere den samlede miljø- og klimabelastningen. Derfor stiller Svanemerket strenge krav til materialer, selve byggeprosessen og bruksfasen, samt til avfallshåndtering og gjenvinning av byggematerialer.

 

Tanken er at Svanemerket skal gjøre det lettere å identifisere konstruksjoner som faktisk holder en høy bærekraftstandard – og ikke bare smykke seg med grønne intensjonserklæringer.

Lær mer om hva Svanemerket konstruksjon innebærer i Licitationens podcast. Hør her.

 

Svanemerkets krav til konstruksjon er så strenge

Nesten 77 000 svanemerkede leiligheter, hus, skoler og institusjoner er bygget eller er under oppføring i Norden – godt over 4000 av dem i Norge. Det viser tall fra Svanemerket. Men hvilke krav oppfyller egentlig disse 77 000 konstruksjoner for å kunne skilte med Svanemerket?

I henhold til siste, fjerde generasjon av Svanemerkets krav, lansert i 2023, skal en sertifisert konstruksjon ha betydelig lavere energiforbruk enn lovlig minimum, det skal sikre et sunt inneklima med kontrollert ventilasjon og begrensede utslipp, og det skal være fritt for en lang rekke problematiske kjemikalier. I praksis betyr det for eksempel at maling, fugemasser, gulvbelegg og isolasjon skal sorteres ut dersom de inneholder stoffer på Svanemerkets forbudte liste.

Men ambisjonene strekker seg lenger. En svanemerket konstruksjon skal også understøtte den sirkulære økonomien: Materialer skal kunne demonteres, gjenbrukes eller gjenvinnes, og det stilles krav til avfallssortering både under og etter byggeprosessen. Det biologiske mangfoldet er heller ikke glemt – det skal tas hensyn til grøntområder, lokal flora og fauna, og selve byggeplassen må ikke komme i konflikt med vernede naturområder.

Til slutt er også Svanemerket justert for å være i tråd med EUs taksonomi for bærekraftige investeringer.

 

Hva kjennetegner en svanemerket konstruksjon bygget etter 4. generasjons krav?
  • Lavt energibehov, som tilsvarer 10-15 % lavere energibehov enn myndighetskravet, og minst 10 % lavere enn nivået for NZEB (Nearly Zero-Energy Buildings)
  • Lavere klimabelastning fra CO2-intensive materialtyper som betong
  • Kontroll av prosjektering og utførelse innen blant annet dagslys, akustikk og fukthåndtering
  • Begrensing av miljø- og helseskadelige kjemikalier i byggevarer
  • Loggbok over materialer for å sikre sporbarhet for komponentene i bygget, noe som er viktig for økt ombruk av materialer og en mer sirkulær økonomi
  • Tiltak som bevarer og forbedrer naturmangfoldet på tomta
  • Kontroll med byggeprosessen, med blant annet avfallshåndtering.

 

Kilde: Svanemerkets krav til bygg

 

Et grasiøst poengsystem

For å få sertifisering må konstruksjonen ikke bare oppfylle obligatoriske krav. I tillegg må den også oppfylle noen poengkrav. Her gis det poeng for bærekraftige valg og løsninger som går utover minimumskravene: kanskje valg av solceller, grønne tak eller ekstra tiltak for biologisk mangfold.

Hvor mange poeng en bygning må ha avhenger av typen. Fleretasjesbygg, skoler og barnehager har ulike krav. Men felles for dem alle er at jo grønnere og mer gjennomtenkt konstruksjonen er, jo flere poeng tjener den. Poengsystemet gir derfor rom for å øke de grønne løsningene som gir mest mening for det enkelte prosjekt.

Du kan tenke på poengsystemet som en slags bærekraftsbuffet, hvor du kan velge hvor du skal fokusere. Noen løsninger gir 1 poeng mens andre gir 3 poeng. Jo flere grønne valg, jo flere poeng.

Les mer om poengkravene for svanemerkede bygg her.

 

Hvorfor bedrifter velger Svanemerket

Vanskelig å få. Enkelt å velge. Dette er slagordet til Svanemerket. Selv om det skal mye til for å få det lille grønne merket, gjør det valget enkelt for forbrukerne. For bedrifter betyr Svanemerket ikke bare anerkjennelse av deres bærekraftige innsats – det kan også være et kraftig verktøy for å overleve og konkurrere i en verden der bærekraft veier tyngre enn noen gang.

96 prosent av nordmenn kjenner til Svanemerket, og 79 prosent føler et ansvar som forbruker for å velge produkter som er mer miljøvennlige. Dette gjør merket til et av de mest gjenkjennelige og pålitelige i Norden – og ifølge bærekraftsrådgiver Davide Castella er denne stiftelsen en av Svanens største styrker. Det er med andre ord grønn kapital som kan konverteres direkte til merkevarebygging, kundetillit og markedsføring. Ifølge ham er det et sterkt kort å ha på hånda.

Det må imidlertid presiseres at det ikke er et stykke kake å få Svanemerket. Kravene er omfattende, og dokumentasjonsarbeidet er både detaljert og ressurskrevende.

 

Hvordan skiller Svanemerket seg fra andre sertifiseringer?

I en bransje hvor bærekraft gradvis har blitt et konkurranseparameter, er det flere måter å dokumentere dine grønne ambisjoner på. Blant de mest utbredte sertifiseringsordningene er tyske DGNB og amerikanske LEED, som begge jobber med poengvurderingssystemer. Her kan utvikleren velge hvilke bærekraftstiltak de vil satse på – og oppnå bronse, sølv, gull eller platina avhengig av innsatsen.

Svanemerket skiller seg ut ved å sette faste minimumskrav på en lang rekke områder – inkludert energi, materialer, inneklima, kjemikalier og avfallshåndtering. Det er et såkalt lavutslippsmerke, hvor ambisjonen er å presse markedet i en mer bærekraftig retning ved å heve bunnlinjen.

 

Hvordan finner jeg svanemerkede prosjekter?

Det bygges som aldri før, og prognosene tilsier at et rekordår venter for byggebransjen. Det kan virke vanskelig å navigere i denne byggeboomen ved første øyekast, og kanskje enda mer forvirrende å finne byggeprosjekter med fokus på bærekraft. Men ikke med Prosjektagenten.

Med én plattform har Projektagenten samlet byggeprosjekter i Norden. Dette gjør det mulig å navigere presist i et ellers uoversiktlig marked. Ved hjelp av avanserte filtreringsfunksjoner kan brukere raskt sortere prosjekter etter anerkjente bærekraftssertifiseringer som Svanemerket, DGNB, LEED og BREEAM.

Hvis du for eksempel kun vil se Svanemerkede prosjekter, er det bare å krysse av i riktig boks – så får du en oppdatert oversikt over aktuelle byggeprosjekter med akkurat den sertifiseringen. Dette sparer tid og sikrer at brukerne kun ser prosjekter som oppfyller deres spesifikke bærekraftskrav.

 

Bestill en gratis demo av Prosjektagenten.

Af Mette Dybdahl Jensen, Junior Copywriter